Beleggen in platina | Koersverwachtingen 2021 (2024)

Heeft u er ooit aan gedacht om in platina te beleggen? Het is minder gebruikelijk dan beleggen in zilver of goud, maar ook zeker een mogelijkheid.

In dit artikel geven wij achtergrondinformatie over platina en bespreken we de recente prestaties van de grondstof en de vooruitzichten van analisten. Vervolgens lichten wij enkele veelgebruikte manieren toe om in platina te beleggen en hoe u dit via ons platform kunt doen.

Wat is platina en waarvoor wordt het gebruikt?

Platina is een zilverwit metaal dat voornamelijk in Zuid-Afrika en Rusland wordt gewonnen. In vergelijking met sommige andere edelmetalen, zoals goud, is het moeilijker te delven en dus zeldzamer vanwege het schaarse aanbod. Platina is één van de vier belangrijkste edelmetalen. Het wordt veel gebruikt voor industriële doeleinden.

Volgens het meest recente rapport van de World Platinum Investment Council, uitgevoerd voor CME Group in 2019, bestaat de vraag naar platina uit de volgende elementen:

  • Toepassingen in de auto-industrie (36%): De meeste vraag naar platina komt uit de auto-industrie. Platina wordt voornamelijk gebruikt voor autokatalysatoren om schadelijke uitstoot te beperken.
  • Sieraden (26%): vanwege de zeldzaamheid, duurzaamheid en zuiverheid van platina is het een populair metaal om in sieraden te verwerken. Het grootste deel van de vraag naar sieraden komt uit China, goed voor zo’n 41%.
  • Industrieel (24%): platina heeft een breed scala aan industriële toepassingen, namelijk in de chemische, medische, glas-, petroleum- en elektrische sector.
  • Investering (14%): het kleinste segment van de vraag naar platina bestaat uit investeringen in financiële producten die worden ondersteund door platina, evenals in platinabaren en -munten.

Factoren die de platinakoers beïnvloeden

De platinamarkt is relatief klein in vergelijking met zilver en goud. Daarom kunnen de prijzen meer fluctueren. Omdat platina een zeer industrieel metaal is, reageert het meer op de fundamentele vraag- en aanbodbewegingen, terwijl goud bijvoorbeeld gevoeliger kan zijn voor het beleggerssentiment. Tijdens periodes van economische stabiliteit en groei stijgen de platinaprijzen meestal naarmate de vraag toeneemt.

Ook politieke stabiliteit kan de platinakoers beïnvloeden. Aangezien Zuid-Afrika en Rusland het grootste deel van het platina ontginnen, kan het aanbod worden beïnvloed als er politieke onrust is in deze landen en hiermee dus ook de prijzen.

Als grootste aandeelhouder in de vraag, heeft de auto-industrie op verschillende manieren ook invloed op de platinakoers. Naast het feit dat platina wordt gebruikt in autokatalysatoren om de uitstoot van diesel- en benzineauto's te verminderen, speelt platina ook een rol in de waterstofeconomie. De waterstofeconomie heeft als doel fossiele brandstoffen zo veel mogelijk te vervangen door waterstof als primaire energiebron. Het metaal wordt hierbij gebruikt in elektrolysers om waterstof en brandstofcellen te maken, die auto's, treinen en schepen aandrijven. Volgens financieel weekblad Barron's voorspellen sommige analisten dat brandstofcellen tegen het einde van het decennium 6% van de vraag naar platina zouden kunnen uitmaken.

Verwachting platinakoers

De platinakoers is onlangs gestegen, met spotprijzen die op 16 februari 2021 zelfs het hoogste punt in zes jaar bereikten. Meer dan €1.100 per ons. Van de vier belangrijkste edelmetalen heeft platina dit jaar tot dusver het beste gepresteerd. Volgens Bloomberg komt de koersstijging doordat handelaren erop inzetten dat de industriële vraag zal toenemen en dat strengere emissievoorschriften het aanbod zullen verkleinen.

Beleggen in platina | Koersverwachtingen 2021 (1)

Analisten bij verschillende topbanken en instellingen zijn optimistisch over platina. Een senior edelmetaalstrateeg bij ABN AMRO zei bijvoorbeeld dat de platinaprijzen recentelijk hoger zijn gedreven door optimisme over de industriële vraag en de vraag naar auto's. Daarnaast gelooft hij dat de prijzen op langere termijn kunnen stijgen dankzij strengere emissievoorschriften. De CEO van Sibanye Stillwater, één van ’s werelds top platinaproducenten, voorspelt dat de platinaprijzen in de komende vier tot vijf jaar met meer dan 80% kunnen stijgen. Ten slotte heeft de onderzoeksdirecteur van de World Platinum Investment Council gesteld dat waar platina in het verleden tegen een hoge prijs werd verhandeld in vergelijking met goud, het momenteel met korting wordt verhandeld, wat suggereert dat platina ondergewaardeerd is. Hij gelooft dat de platinaprijzen in de richting van de goudprijs zullen evolueren, voornamelijk gedreven door de vervanging van palladium door platina.

Hoe u kunt beleggen in platina

Aangezien platina een veelzijdig metaal is, biedt het veel beleggingsmogelijkheden. Er zijn veel manieren waarop u in platina kunt beleggen. Ook dit product brengt risico’s met zich mee. Het is belangrijk om alleen te beleggen in financiële producten die aansluiten bij uw kennis en ervaring en die passen bij uw beleggingsplan. Wij geven u hieronder enkele veelgebruikte manieren om in platina te beleggen:

  • Aandelen: U kunt bijvoorbeeld aandelen kopen in platina-mijnbedrijven. Voorbeelden van platina-aandelen zijn Sibanye-Stillwater, Anglo American Platinum en Impala Platinum.
  • ETF's: Het is ook mogelijk te beleggen in ETF’s (Exchange Traded Funds) die platina-mijnbedrijven volgen. Door in platina-ETF's te beleggen, heeft u een brede blootstelling aan de branche met één enkel product. Voorbeelden zijn WisdomTree Physical Platinum, Xtrackers Physical Platinum en ZKB Platinum.
  • Futures: U kunt daarnaast beleggen in zogeheten platinafutures. Futures zijn complexe instrumenten en kunnen een hoog risico hebben om uw belegging of zelfs meer te verliezen.
  • Edelmetaal: Tot slot kunt u investeren in platina door het fysiek te kopen. U kunt bijvoorbeeld platina kopen in de vorm van edelmetaal, munten of sieraden.

Beleggen via DEGIRO

Wij willen beleggen voor iedereen toegankelijk maken. Dat doen we middels de unieke combinatie van een gebruiksvriendelijk beleggingsplatform en ongekend lage tarieven. Voor meer informatie kunt u terecht op onze tarievenpagina.

Wij bieden u toegang tot een van de grootste beleggingsuniversums, met een zeer ruim aanbod aan producten en beurzen. Dit kan u helpen uw risico te beïnvloeden door een goed gespreide portefeuille samen te stellen en uw beleggingen te spreiden over verschillende producttypes, regio's en sectoren. Voor een overzicht van de producten en beurzen die wij aanbieden, kunt u terecht op onze beurzenpagina.

Open een rekening

De informatie in dit artikel is niet geschreven voor adviesdoeleinden en heeft evenmin als doel om investeringen aan te bevelen. Beleggen gaat gepaard met risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Wij adviseren u om enkel in financiële instrumenten te beleggen die aansluiten bij uw kennis en ervaring.

Bronnen: Barron’s, Bloomberg, CME Group, World Platinum Investment Council, Kitco, Mining Weekly, Investopedia, Scottsdale Bullion & Coin, Reuters

Beleggen in platina | Koersverwachtingen 2021 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Geoffrey Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6222

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Geoffrey Lueilwitz

Birthday: 1997-03-23

Address: 74183 Thomas Course, Port Micheal, OK 55446-1529

Phone: +13408645881558

Job: Global Representative

Hobby: Sailing, Vehicle restoration, Rowing, Ghost hunting, Scrapbooking, Rugby, Board sports

Introduction: My name is Geoffrey Lueilwitz, I am a zealous, encouraging, sparkling, enchanting, graceful, faithful, nice person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.